- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
România are a treia cea mai ridicată rată a mortalității evitabile prin prevenție din Uniunea Europeană
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Potrivit datelor oficiale, România se confruntă cu a treia cea mai ridicată rată a mortalității evitabile prin prevenție din Uniunea Europeană, una dintre cauzele principale fiind alocarea insuficientă de fonduri pentru prevenția în sănătate.
Un raport recent publicat de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, evidențiază că România se numără printre statele membre ale UE care alocă cei mai puțini bani pentru prevenție. În 2021, doar 6% din fondurile alocate sănătății de către statele membre ale UE au fost destinate prevenției.
În cadrul UE, există diferențe semnificative în alocarea fondurilor pentru prevenție. Austria a alocat 10,3% din fondurile totale destinate sănătății pentru prevenție, urmată de Danemarca (8,9%) și Olanda (8,7%). La polul opus, Malta a alocat doar 1,2% din cheltuielile pentru sănătate, Slovacia – 1,6%, iar Polonia – 2,1%.
România se situează pe locul 19 din cele 27 de state membre ale UE în privința fondurilor alocate prevenției în sănătate, cu mai puțin de 4% din fondurile totale. În ceea ce privește cheltuielile pentru prevenție raportate la populație, România ocupă locul 24, cu doar 30,5 euro pe cap de locuitor, depășind doar Polonia, Slovacia și Bulgaria.
Această situație subliniază necesitatea unei atenții sporite și a unei finanțări adecvate pentru prevenția în sănătate, pentru a reduce rata mortalității evitabile și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor români.
Această știre de presă este disponibilă și pe site-ul Ministerului Sănătății la www.ms.gov.ro.